Askimspeidernes Påskeekspedisjon 2019

Det går raskt mot påske, og vi må komme igang med planlegging av påskeekspedisjonen. Det første dere må ta stilling til er om dere vil delta. Påskeekspedisjonen er for patruljeførerer og patruljeassistenter, og speidere som går på ungdomsskolen, og som er kvalifisert til å være med på høyfjellstur. Ekspedisjonslederne avgjør i tvilstilfeller. Påmeldingsfristen er speidermøtet torsdag 28.  februar. Påmelding direkte til Thomas.

Vi sikter på to patruljer, en med gutter og en med jenter. Det er i utgangspunktet plass til de 3 første jentene som melder seg på og de 3 første guttene som melder seg på. Melder det seg på flere skal vi forsøke å få tak i flere telt. Vi håper få tak i to rovere som kan være patruljeførere, men hvis ikke det går stiller lederne som patruljeførere.

De som melder seg på må regne med to-tre ekstramøter der vi planlegger turen, og ikke minst lærer litt om nødvendig utstyr. Vi må blant annet sjekke at speiderne kan sette opp teltene selv. Fordeling av fellesutstyr og felles mat gjør patruljene selv.

Det var noen krav for å delta på påskeekspedisjonen. Ett av kravene er å ha vært med på en vinterovernatting før turen. Turen blir ikke strabasiøs, men speiderne må bære både eget og felles utstyr, og vi skal gå på ski i oppoverbakke. 

Reise

Vi sikter på å reise med tog mellom Oslo S og Ringebu, deretter bil opp til Venabygdsfjellet. Å ta tog sammen som gruppe er hyggelig, miljøvennlig og trygt.

Kostnader

Kostnadene ved turen dekkes av den enkelte speider selv. Det handler for det meste om kostnader til reise og mat. Barnebillett med NSB koster 279 kroner hver vei. Lederne besørger transport mellom toget og fjellet.

Program

Programmet er væravhengig, men tar utgangspunkt i at vi går omtrent 5 kilometer på ski fra Lundes Turisthandel på Venabygdsfjellet, til en overnattingsplass på Svartfjellet på lørdag. Det er et lettgått terreng, i preparerte løyper, men de to siste kilometrene er det oppoverbakke. Det går som kjent ingen flat vei til fjells. På overnattingsplassen slår vi opp telt, graver utedo, spiseplass, og levegger både til folk og telt.

Søndag håper vi været er godt nok til at vi bestiger toppen av Svartfjellet. Det er en kort tur på omtrent 6-700 meter.

Mandag pakker vi ned leiren, og tar oss tilbake til Lunde Turisthandel. Da er det nedoverbakke over halvparten av strekningen tilbake.

Om været er litt gufsete har vi en plan for det også, da slår vi opp leir under tregrensen på andre siden av Svartfjellet. Da blir det lengre opp til toppen av fjellet søndag, men vi har likevel god tid.

Utstyr

Tur i høyfjellet om vinteren setter noen krav til utstyr. Det kommer utførlig pakke- og utstyrsliste, men har du utstyret som skal til for vinterturen med Tomter er det ikke mye ekstra som skal til. Vi trenger for eksempel ikke fjellski (det er preparerte løyper, med unntak av siste delen mot toppen av Svartfjellet). Det meste av utstyret kan du låne hos frivillighetssentralen eller av speidergruppa.

Sikkerhet

Leirplassene vi har sett oss ut ligger ikke i skredfarlig terreng. Det går oppkjørt skiløype forbi begge leirplassene. Det er kort vei til butikk/hotell/bilen hvis noe uforutsett skulle skje. Vi har med oss erfarne ledere. Lederne har med mobiltelefoner og det er god dekning på fjellet.

Fire ledere har planlagt deltakelse, tre av disse skal sove på samme leirplass som speiderne. Den siste bor innendørs ved bilen.

Vi håper tiltaket vil være noe “ekstra” for patrulførerer og assistenter, og at de frister med høyfjellstur i påskefjellet.

Hilsen Ekspedisjonslederne Håkon, Marianne, Thomas og Torunn