I Askim speidergruppe finner vi de to turglade stifinnerne Adrian Horner og Sofus Matre som helt uavhengig av hverandre bestemte seg tidlig i 2017 for å ta “uteliggermerket” som egentlig heter “Friluftsspeider”. Begge syntes merket var ganske krevende og ville ikke avsløre for andre enn de nærmeste at de forsøkte å ta dette merket. 

Forundringen var derfor stor hos troppsleder Øystein Bøhler da Sofus sendte en e-post i november og ba troppsleder Øystein sjekke om bloggen hans turblogg.markento.no tilfredsstilte kravene til logg for merket, og om han var enig i at kravene forøvrig var oppfylt. Omtrent samtidig sendte Adrian en mail med logger for sine turer. En stolt troppsleder Øystein Bøhler kunne dermed dele ut merket til de to turglade på Askimspeidernes juleavslutning i 2017.

Vi har tatt en prat med gutta som forteller villig om erfaringene de har gjort seg i løpet av året. 

– Hva er det viktigste dere har lært i løpet av turene i 2017?

Det viktigste Sofus har lært er at det alltid er gøy på tur selvom det er dårlig vær, at det er viktig å huske liggeunderlaget, og at natta blir varmere med ullsokker på føttene (spesielt om vinteren).

Adrian legger til at det er viktig å kle seg riktig, og å passe på at man ligger under tarpen når man sover.

– Ja, eller ikke rulle ut av teltet om natten slik som vi gjorde på haiken på landsleiren i Bodø, Nord 2017, sier Sofus

– Hva syntes dere har vært det beste med turene?

– Det å bare være ute med speidervenner er så fint, sier Sofus. Vi bestemmer mye selv når vi er på tur, både når vi skal spise, sove, stå opp og lage bål. Også sover jeg så godt ute i frisk luft.

Adrian syntes det beste med tur er å sitte rundt bålet på kveldene å snakke med andre, og når man står opp om morgenen.

Sofus syntes haiken på Nord 2017 var den beste turen. – Lederne våre ordnet litt alternativ haik for oss, så vi overnattet på et flott sted som heter Mjelle. Også Adrian syntes Nord 2017 var den beste turopplevelsen.

Begge guttene har sovet 19 netter utendørs hver i løpet av 2017, men noen av nettene var også på Nord2017.

Det må bli mange forskjellige turer? 

– Ja, i år har jeg har vært på tre vinterturer, en av de på ski i høyfjellet med familien og en sammen med mange andre speidere i Indre Østfold, sier Sofus. Det var kaldere enn -10´ om natten på alle turene om vinteren. eg har vært på vårtur i Trømborgfjella med patruljen min, og flere sommerturer,  pluss en troppstur og en patruljetur denne høsten. For å få nok turnetter var jeg også med som hjelper på en småspeidertur. Jeg har selv skrevet logg fra alle turene. Begge patruljeturene til Trømborgfjella har vi i patruljen planlagt mye selv, selv om vi valgte å bruke et opplegg som lederne hadde laget.

Adrian ramser opp: vintertur, kretskonkurranse, landsleiren Nord2017, Askim speidergruppes 100-års jubileumsleir, høstens oppstartstur for troppen, en familietur, en høst-patruljetur og en tur i romjula.

– Jeg har også vært på tur med familien og hunden vår til Trømborgfjella løpet av året sier Adrian. Sofus har også vært på flere turer med familien,  -men de er jo speidere alle sammen, så det har jo nesten vært speiderturer det også sier han.

Fortell om en opplevelse dere husker spesielt godt fra turene:

Sofus forteller at de hadde god tid til å utforske Mjelle. – Det var spennende å se at tidevannet steg så raskt, også var det kult med midnattsol.

– Jeg husker godt den lange togturen til Nord 2017 sier Adrian. – Det var veldig gøy selv om jeg tråkket i sauebæsj på haiken. Kretskonkurransen var også gøy. Vi gikk langt og det var koselig når vi kom fram til leiren.

 Dere går i samme tropp, har dere vært på noen av turene sammen?

– Nesten alle turene faktisk. Både troppsturene og haiken på Nord 2017 gikk vi sammen, også slo vi sammen patruljene våre for patruljeturen i høst sier Adrian.

Likevel visste dere ikke at dere begge holdt på med samme merke?

– Nei, det skulle være en overraskelse for troppsleder Øystein. Slike overraskelser vet vi nemlig at han liker sier de turglade Askimspeiderne.

 

(denne teksten finner dere også i bladet «Speideren #2.2018»)